18.7.09

Jak jsem se rozhodl udělat si soté

Sobota v Brně na pokoji, kde nic tu nic, vrátil jsem se z exkurze měnírny DPMB, otevřené k 140-tému výročí dopravního podniku. Již včera jsem si nakoupil potřebné suroviny k dnešnímu plánovanému experimentu, aneb jak jsem se rozhodl udělat si kuřecí soté.

Variant soté existuje nespočet. Abych pravdu řekl, tak základem každého je libovolné maso, zpravidla kuřecí, smetana a něco navíc. Může to být šunka, žampióny, hermelín, cibulka, uzený sýr... Je vcelku jedno, co si vyberete za další suroviny, ve fantazii se meze nekladou :-)

Já osobně zvolil následující ingredience:
- 200g kuřecích prsních řízků
- jedna velká hlavička čerstvého žampiónu
- 1/2 sedlčanského vltavínu (dvouplísňový hermelín)
- 100g vepřové šunky
- 100g smetany ke šlehání (~30%)
- 2 lžíce olivového oleje

(toto je jedna porce ;-) )

Příprava:
Maso nakrájíme na menší kostičky/nudličky, stejně tak šunku, hermelín a žampióny. Vše poté promícháme a zakapeme olivovým olejem, může být i slunečnicový. Maso nesolíme, solení masa před přípravou je zvěrstvo a zbytečně ho to vysouší!



Poté si dáme rozpálit pánev na vyšší teplotu a obsah celého talíře vysypeme na pánev a to již bez přidání dalšího oleje. Je velmi důležité hodně míchat, protože to má tendenci se z počátku přichytávat. Hermelín se začne roztékat, maso bělat. Když bude maso orestované ze všech stran, mělo by být tak do minuty, přilijeme smetanu a nezapomínáme stále míchat. Sporák nyní stačí ztlumit na poloviční teplotu a mícháme dokud to není :-) Nedusíme! Věřte 5min. na otevřené pánvi je bohatě postačující doba.







Smetana by měla zhoustout a maso se hezky dodělat. Nyní je soté hotové. Případně dosolíme a podáváme s libovolnou přílohou dle chuti. Já zvolil rýži, která se mi stačila udělat během přípravy. Za cca 20min. práce máme tedy výborné chutné jídlo se vším všudy.

Tipy:
Hermelínu a šunky můžete dát klidně víc, nic se tím nezkazí, záleží na vaší chuti. Jako další věc je možné přidat na jemno nakrájenou cibulku, kterou přimícháme hned na začátku do směsi, neděláme zvlášť.



Přeji dobrou chuť!

1 komentář:

  1. Tak ja budu prukopnicky psat komentare, treba ostatni taky zacnou :) tahle varianta sote zni zajimave, u nas doma frci trochu levnejsi light verze, ktera se sklada z kureciho, cibulky, bileho jogurtu a ke konci z mrazeneho hrasku, obcas obmenujeme taky nejakym syrem. Hrozne to zboznujeme :) A uzasna je k tomu basmati nebo jasminova ryze! Tak tip na priste ;)

    OdpovědětVymazat